torstai 7. maaliskuuta 2013

Miten Snowflake saapui meille?

Kun Usagi oli ollut meillä kesän, oli se viettänyt melkein kaiken aikansa meidän seurassamme. Kesällä se vielä onnistui, kun molemmilla oli kesälomaa ja suht. paljon vapaa aikaa. Mutta kun tuli syksy, alkoi Usagi jäämään koko ajan enemmän ja enemmän yksin, kun lomat loppui ja harrastukset taas alkoivat. Kani alkoi selkeästi oireilla ja näyttää mieltään. Se tuntui todella pahalta, koska Usagi oli hyvin seurallinen kani. Päätin hankkia Usagille kaverin.

Ensiksi piti suostutella mies ottamaan toinen kani. Ensimmäinenkin oli vähän miten oli, joten toinen tuntui mahdottomalta ajatukselta. En ole vieläkään täysin varma, miten sain mieheni puhuttua ympäri, mutta näin siinä silti kävi. Aloin etsimään ilmoituksia kaneista.

Löysinkin erään ilmoituksen vahingossa suomi24 välityksellä, jossa annettiin risteytyskanin poikasia ilmaiseksi hyvään kotiin. Lähdin heti työpäivän jälkeen katsomaan poikuetta.
"Emme tiedä, onko ne tyttöjä vai poikia", oli omistajan vastaus. Olin aivan paniikissa. Minun olisi pakko saada tyttö Usagin seuraksi!

Käytin töissäni kaiken vapaa-ajan opiskelemalla kuvista urosten ja naaraiden sukupuolielimien eroja. Miten ne erottaisi toisistaan? Luin artikkeleita, katsoin kuvia ja videoita.
"Apua, miten tämä oikein onnistuu", oli ensimmäinen ajatus.  Kotia päästyäni käytin Usagia raa'asti hyväkseni ja kellistin kanin selälleen. Katsoin sitten Usagin avustuksella, miltä uroon jalkoväli näyttää. Usagi on leikattu pupu, joten jalkoväli oli hankalampi kuulemma tutkia kuin leikkaamattomalla. Silti Usagista sai hyvin selville, että uros oli kyseessä.

Varautunein mielin lähdin katsomaan pupuja. Puput asuivat maalla autotallin takana olevassa häkissä 24/7. Omistajat eivät olleet odottaneet poikuetta ja sen huomasi. Pentuja ei oltu käsitelty ollenkaan ja ne olivat aivan villejä. Silti sain tarkistettua kahden valkean ja yhden ruskean sukupuolen. Valkeat olivat naaraita, joten päätin ottaa yhden valkean. Olin hyvin tyytyväinen, koska näillä pennuilla huomasi kyllä selvästi sukupuolet. Nappasin siis yhden valkean pupun matkaan ja lähdin tyytyväisenä kotia.



Pikkupupulla huomasin sitten myöhemmin ongelmia pään tasapainon kanssa. Kani aloitti heti seuraavana päivänä pään heiluttamisen, joka oli tuolloin todella voimakasta, koko kani heilui. Nyt heilunta on rauhoittunut ja pikkupupun pää heiluu ainoastaan "keskittymisen" yhteydessä. Tällöin kanin pää heijaa selvästi oikealta vasemmalle.

Epäilisin, että pikkupupun elämäntaipaleen alussa ruoka ei ollut tarpeeksi ravitsevaa, joka on aiheuttanut aivojen kehittymisen heikentymistä. Meillä pikkupupu alkoi saada päivittäin kaneille tarkoitettua kuivaruokaa, heinää sekä tuoreruokaa ja ero oli havaittavissa jo parin viikon jälkeen.

Kania ei ole käytetty kyseisen vaivan takia eläinlääkärissä, koska vaiva ei näytä häiritsevän kania itseään ollenkaan. (pikkupupu on nyt kaksivuotias) Heilunnan alkaessa kani reagoi ympäristöönsä, eikä jää apaattisena heilumaan pään mukana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti